22 maja uczniowie klas pierwszych i drugich w raz z opiekunami udali się do Osady Leśnej Doboszówka, aby uczestniczyć w niezwykle ciekawych i edukacyjnych warsztatach. Celem zajęć było kształtowanie wśród uczniów postawy poszanowania dziedzictwa kulturowego i tradycji lokalnych oraz prezentowanie ginących zawodów.
Na początku uczniowie nauczyli się rozpoznawać zboża i powstałe z niego mąki. Kolejnym krokiem było uczestniczenie w zajęciach młócenia cepem, czyszczeniu ziarna oraz mieleniu zboża na ręcznych żarnach. Po wykonanej pracy wstępnej uczniowie zabrali się do przygotowania ciasta na chleb i jego wypieku. Dodatkową atrakcją w czasie wypieku chleba, było robienie masła w dawniej używanej maśniczce. Warsztaty zakończyliśmy degustacją powstałego świeżego masła oraz skosztowaniu pozostałej z wyrobu masła maślanki.
Oprócz warsztatów wypieku chleba, uczniowie poznali również zwierzęta mieszkające w Doboszówce tj.: alpaki, króliki, owce, kozy, ptaki domowe i ozdobne. Dowiedzieli się co te zwierzęta jedzą, jak należy je karmić, dotykać i pielęgnować. Po wcześniejszym przeszkoleniu, uczniowie mogli wejść do królikarni by nakarmić i pogłaskać króliki, a potem zaprzyjaźniali się z innymi zwierzętami min. alpakami i kózkami, które również mogli nakarmić i pogłaskać. Celem tych zajęć była nauka poszanowania zwierząt oraz nauka wrażliwości i opiekuńczości w stosunku do nich.
W wolnym od zajęć czasie, wszyscy mogli skorzystać z jazdy na rolce czy przeprawy w parku linowym. Można było także poleżeć na hamaku wśród drzew, pograć w piłkę oraz zjeść przygotowaną i upieczoną przez Panie wychowawczynie pyszną kiełbaskę z grila.
Po tak intensywnych i niezwykle ciekawych zajęciach, zadowoleni uczniowie zabrali do domu upieczone własnoręcznie pachnące chlebki, a w drodze powrotnej pytali kiedy odwiedzimy to miejsce jeszcze raz.
Agnieszka Chodara